сряда, 21 септември 2011 г.

Финландия не ни иска в Шенген??? Е, и аз не искам финландски стоки в дома си!

Преди малко в новините съобщиха, че и Финландия, както и Холандия не ни искат в европейската безвизова зона. Причини били корупцията и нереформираната съдебна система? И какво общо има това с желанието на един средностатистически българин да посети страна от пустия Шенген? Ами нищо. Просто си търсят повод да ограничат достъпът до пазара си за работна сила за работници от Източна Европа. И това е разбираемо -  ние сме свикали да работим, дори и за малко пари. А виж ако ни предложат европейско заплащане сме способни на чудеса. Но на луничавите холандци и рижавите финландци това не им изнася – искат нещата в държавите им да са както до сега – да поработват по 35 часа седмично, да вземат 3000 евро и да си свиркат. Ама ако иде българина работил за 300 лева и му се предложи 20 пъти по-голяма заплата не ще бачка ами и земята ще изкопае. Но това ще направи ненужен за съответната икономика холандския или финландския работник. И това, че са много работни в Европата не го вярвайте, виждал съм как работят и определено не ме впечатлиха.

А иначе самия Европейски съюз признава, че сме по-напред в охраната на границите си от много по-стари и по-богати нации, ама това не се взема предвид, важно е да не работим при тях. Може значи да си плащаме вноската за членство, а не можем да работим в същия този Европейски съюз? Можем да набутваме една камара пари за охрана на граници, вместо за социални дейности в България и за какво – за да се пазим и да се харесаме на същите тези „европейци”, които ни смятат за второ качество хора?

Румънците вече реагираха на самозабравилите се шенгенци и показаха, че няма да се съгласят с отношението на Финландия и Холандия. Изведнъж няколко тира цветя от Холандия се оказаха заразени и не бяха пуснати на територията на северната ни съседка. Проблема е, че в България това няма как да се случи – просто защото нямаме самосъзнанието и самочувствието на европейци и мълчаливо ще понесем гаврата и унижението.

Аз лично прекратявам закупуването на каквито и да е холандски и финландски стоки и ако сте планували закупуването на нов мобилен телефон „Nokia” помислете дали искате с труд изкараните ви пари да отидат при човек, който би искал от вас скъпи сънародници да купувате и да го облагодетелствате, но не би приел да работите за него. Би предпочел някой негър, авганистанец, индиец или пакистанец, но не би бял европеец. Помислете си …………….

1 коментар:

  1. Финландия и Холандия не ни искат в Шенген, защото образът ни на нископлатени работници, измамници, крадци и т.н. е изграден от точно такива българи, които са странствали из Европа. За съжаление, не осъзнават, че в тази страна има и високообразовани, мотивирани и способни хора, които по нищо не им отстъпват, дори мога да кажа, че ги превъзхождат. От друга страна, ние ще си останем същото покорно стадо овце, ще продължават да ни мачкат и да се подиграват с нас, а ние кротко ще приемаме нещата, доказвайки, че отдавна сме загубили всякакво самосъзнание и самочувствие.

    ОтговорИзтриване