сряда, 11 януари 2012 г.

Отново за правото да носим оръжие

През последната седмица излезе новината как в САЩ 18-годишна самотна майка застреля с ловна пушка влязъл с взлом в жилището и мъж. Вероятно ще се запитате какво общо има това с българската действителност? Ами честно казано няма нищо общо – просто в България това не може да се случи. Първо защото жените в страната ни, които имат законно оръжие се броят на пръстите на едната ръка. Второ шансовете една жена да получи от служба КОС разрешително за носене на оръжие клони толкова силно към нула, че спокойно може да се приеме за тотално невъзможно. 

И всичко това в държава, която се „слави” с увеличаваща се битова престъпност, на която не стават жертви мускулестите типове с пищови, а обикновено женската част от населението. Същите тези жени биват пребивани във входове, за да им вземат чантата с някакви мизерни левчета, биват изнасилвани от групи пияни гадове, биват убивани в центъра на столицата ни, получават удари в лицето пред децата си по парковете за да свалят от тях златни украшения или пък биват заплашвани и удряни от разни комплексирани типчета, които случайно или не са били засечени от колата на жертвата.

Та на кого трябва повече оръжие в Абсурдистан – на крехката жена или на силния мъж? Отговорът е, че трябва и на двамата. Защото жертва в милата ни родина можеш да станеш както на улицата, така и в дома си, който погрешно смятаме за наша крепост. Какво пречи на законодателя да уреди притежаването и използването на оръжие за защита на семейството у дома? Ами нищо, просто трябва някой с воля и топки, за да прокара такъв закон. Тогава мъжа ще излиза от къщи знаейки, че оставя семейството и имуществото си защитени от оръжие, което може да ги предпази от всеки опит за посегателство.

Ама видиш ли така щяло да има много оръжие в населението и да стават инциденти. Ами те и с колите стават инциденти, ама никой не те ограничава да си купиш колкото си искаш и с каквато си искаш мощност от тези машини и като цяло да шофираш безотговорно и застрашаващо живота на мнозина. Просто противоречи на нормалната човешка логика да ограничиш правото на човек да се защитава в дома си, но в Абсурдистан няма пречки това да е реалност.

Някога в НПК чл 12 е имал следното съдържание:
Чл. 12.  (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана – за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели. ...........................
 (3) Независимо от характера и опасността на защитата няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако:
1.  (обявена за противоконституционна от КС на РБ – ДВ, бр. 120 от 1997 г.) – нападението е от две или повече лица;
2.  (обявена за противоконституционна от КС на РБ – ДВ, бр. 120 от 1997 г.) – нападателят е въоръжен;
3.  (частично обявена за противоконституционна относно думите „вилен имот или стопански обект“ от КС на РБ – ДВ, бр. 120 от  1997 г.) – нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище, вилен имот или стопански обект;
4.  (обявена за противоконституционна от КС на РБ – ДВ, бр. 120 от 1997 г.) – нападението е в моторно, въздухоплавателно, водно превозно средство или подвижен железопътен състав;
5.  (обявена за противоконституционна от КС на РБ – ДВ, бр. 120 от 1997 г.) – нападението е извършено нощем;
6.  нападението не може да бъде отблъснато по друг начин.

Ясно се вижда, че законодателят писал тогавашните разпоредби е бил пределно в час, че не живеем във времето на рицари и мускетари, и че ако ни нападнат нито ще е джентълменско един на един, нито ще е по светло /доказва го и статистиката/ а много вероятно е и да бъде направено с оръжие. .............. Браво на такива законодатели!!! Обаче се намират някакви клепари от Конституционния съд, които казват, че това противоречи на конституцията и на по специално на разпоредбата, че всеки има право на живот и не върви ако ти налетят през нощта една сурия изроди с боксове и бухалки да ги изпозастреляш?!? Ми то всъщност е много по-добре да си седиш кротко и да те бият, и да разчиташ, че ще спрат преди да те утрепят........... Ами ако не спрат?

Те конституционните съдии сигурно под влияние на филмите с Джет Ли са останали с впечатлението, че видиш ли не е невъзможно да набиеш 7-8 човека, а и след като Ван Дам може да отнесе около 10-15 удара с метална тръба в тила значи обикновения човек също не би пострадал особено от 5-6, а и за капак това, че те нападат през нощта е лесно решим проблем – скивай как Робокоп и Терминатора си имат вградено нощно виждане ................ А и Рамбо и Чък Норис спокойно понасят рязане и мушкане с нож, при това после набиват лошите. Хвала на такива законотворци уреждащи обществени отношение не на база действителността, а на база треторазрядни американски екшъни!

1 коментар:

  1. Евала за статията. Подкрепям казаното във всяко едно отношение. Не може гражданите да нямат никакви права да се защитават, особено при нарастващата престъпност в България. Трябва да се помисли за нов закон, който да позволява закупуването на огнестрелно оръжие при много по-ниски критерии, да не кажа направо при никакви (изключва психични проблеми). Трябва да стане като в САЩ, където можеш спокойно да си закупиш оръжие само срещу лична карта (ако не се лъжа). Мен лично ме спира утежнената процедура и това, че няма никаква гаранция от КОС за издаване на разрешително, иначе досега бих си закупил оръжие. Остава ми алтернативният вариант за газово, но и там вече се иска регистрация, което си е една пълна бюрократична глупост.

    ОтговорИзтриване