сряда, 14 септември 2011 г.

IKEA и византийските номера

В социалните мрежи масово се коментира как в новия магазин на IKEA, който ще се открие в България мебелите са по-скъпи от тези в магазините на марката в други страни. Посочва се също, че магазина на IKEA в България e франчайзинг на гръцка фирма. Като си насложим тези два неоспорими факта се оказва, че закъсалите ни южни съседи се опитват да измъкнат милиардите, които им се губят в бюджета от нашите джобове……….

Е, хубаво е да покажем на хитрите византийци, че от тази страна на границата не ядем доматите с колците и ако искат да правят бизнес ще се отнасят с нас като към останалите европейци. А предвид и по-малките транспортни разходи даже очаквам цените им да са по-ниски. Ако пък гърците вземат големи заплати в гръцкия завод да си преместят производството в България и тогава ние да им изнасяме мебели. Въпрос на пазарна икономика.

Като знам какви сме заблудени овци, и че българите като народ не се славим като големи шовинисти, като открият магазина съм сигурен, че една камара народ ще се изсипе в магазина на IKEA. Много ще се разходят просто да разгледат и да видят какво е аджаба туй нещо, други ще си купят незаслужено скъпите мебели, просто за да могат да се изфукат, че притежават нещо марково. Колко е марково и качествено е друг въпрос. Все пак IKEA си е световна ширпотреба с всички плюсове и минуси от това.

Скъпи сънародници, все пак ако решите да дадете изкараните си с труд пари за мебелите на IKEA помислете върху следните моменти:
1.       Искате ли нещо ширпотребно и на завишена цена?
2.       Заслужава ли си да дадете пари за нещо, което реално не струва толкова?
3.       Не е ли по-добре да изберете на много по-добра цена нещо произведено от български работник? 
4.       Искате ли да дадете парите си на грък, който от десетилетия е свикнал да работи малко, да пие узо, да живее за чужда сметка и да получава многократно по-висока заплата от Вас за мързела си?

Аз лично няма да си купя и една кушетка от IKEA, просто защото същите, а и много по-качествени неща могат да бъдат открити и от български производители на много по-добри цени. А и ми е откровено неприятно да плащам луди надценки за нещо, което има ниска себестойност, защото се прави предимно от машини, само защото някой в южната ни съседка е решил, че ще печели на гърба на българите.

Лазар Белев 

Няма коментари:

Публикуване на коментар